OŠ „MEŠA SELIMOVIĆ“, PRNJAVOR – mail zaprimljen 30.10.2018.
Poštovani,

informišemo vas da smo učenike naše škole, kao i zaposlene i roditelje putem Zidnih novina i letka koji ste nam poslali (fotografija u prilogu), upoznali sa teškoćama sa kojima se susreću Djeca leptiri. Nadamo se da će poznavanje problema i teškoća sa kojima se Djeca leptiri susreću, uticati na razvoj empatije i ukidanje stigmatizacije sa oboljelih.

Srdačan pozdrav,

pedagoško-psihološka služba škole

 


OŠ „KREKA“, TUZLA – mail zaprimljen 19.11.2018.

Poštovani, povodom vaše molbe za promociju putem letka ”Djeca leptiri su među vama” kolektiv neše škole je na sjednici Nastavničkog vijeća istu pročitao i zadužio razrednike i predmetne nastavnke da o ovoj temi porazgovaraju s učenicima na časovima odjeljenske zajednice. Isto tako, učenici, članovi ekološke sekcije naše školesu napravili pano, koji je postavljen u holu škole za roditelje i posjetioce škole (kojeg dostavjamo u prilogu), kako bi se i drugi upoznali sa ovom bolešću i doprinijeli skidanju stigmatizma sa oboljelih od ove bolesti.

Srdačno vas pozdravljamo i želimo da Udruženje ubuduće ima što više uspjeha.

Pedagog – psiholog
Mr. Damir Gazdić


OŠ „VAREŠ“, Vareš –

Poštovani,

U mjesecu oktobru dobili smo Vaš dopis u kojem ste izrazili želju da se Vaše udruženje promoviše. Vijeće učenika Mješovite srednje škole Nordbat 2, Vareš se na svom redovnom sastanku upoznalo sa specifičnostima osoba oboljelih od bulozne epidermolize, a odlučili su i da naše najmlađe učenike (I, II i III razreda osnovne škole “Vareš”) upoznaju sa ovim oboljenjem. Učenici su odlučili da pored plakata i prigodnog predavanja, mališane obraduju i lizalima na koja su naljepili krila leptira, kako bi dali simboliku samoj aktivnosti.

Srdačan pozdrav iz Vareša! 19.11.2018.


U četvrtak, 01.11.2018.god. učenici naše škole, učenici III – 4 razreda zajedno sa profesoricom Ljuboja dr. Lorenkom dali su podršku kako kroz predavanje tako i izradom plakata za djecu koja su poznata kao DJECA LEPTIRI.
Oboljeli koji boluju od ove teške i neizlječive bolesti zbog osjetljivosti kože su poznata kao djeca leptiri i učenici su izradom plakata imali za cilj:

  • upoznati i ostale učenike JU Srednja zubotehnička škola sa rijetkim oboljenjem kože pod nazivom BULOZNA EPIDERMOLIZA i
  • podržati aktivnosti Udruženja oboljelih od bulozne epidermolize, Debra u BiH.

Plakat podrške djeci leptiri postavljen je u holu škole na vidnom mjestu sa edukativnim sadržajem koji je usmjeren na ukazivanje jedne od najranjivije društvene, socijalno osjetljive skupine kojoj je potrebno društvo bez predrasuda i humanost na djelu.
Leptiri lete
kada se sjete.
O, kako leptiri letjeti vole.
Pravo,
u cik – cak,
pa gore dolje,
pa gore dolje…
Letimo sa leptirima svako na svoj način.

Share this story!