Na poziv Uprave Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva i prof. Alme Džambegović, predsjednica Udruženja Debra BiH je 12.12.2019. godine održala prezentaciju. Prezentaciji je prisustvovao veliki broj učenika prvih razreda, ali i ostalih odjeljenja Prve bošnjačke gimnazije. Tokom izlaganja, predsjednica Senaida Gerin je sve prisutne upoznala sa životom Djece leptira, govorila je o samoj bolesti, kako nastaje, koji su oblici i kako se manifestira. Poseban akcent je stavljen na društveni položaj oboljelih od bulozne epidermolize u Bosni i Hercegovini, te nanovo akcentirala nebrigu države za oboljele, pasivni odnos ljudi koji bi trebali obavljati svoj posao. Nedostatak specijalnih silikonskih obloga za oboljele uveliko otežava njihov svakodnevno bolni život. Na ovaj način je ponovno skrenuta pažnja na ovu krhku kategoriju društva i njihovi pozivi za obezbjeđivanje bar osnovnih potreba.

Nakon prezentacije, učenici, prof. Džambegović i pedagogica Prve bošnjačke gimnazije su uručili prelijepo upakovane paketiće leptira namijenjene Djeci leptirima, a također je na račun Debre BiH uplaćen iznos od 632,00 KM koji su prikupili učenici ove škole.

Ovim putem se zahvaljujemo Upravi Prve bošnjačke gimnazije, prof. Almi Džambegović, pedagogici škole i svim učenicima koji su bogatiji za jedno novo saznanje, ali i iskustvo saosjećanja sa onima kojima je pomoć potrebna.

Share this story!