PRVA BOŠNJAČKA GIMNAZIJA POMAŽE DJECU LEPTIRE

OD ŠKOLSKOG ZADATKA DO REALIZIRANJA PROJEKTA

Početkom marta 2019. godine, profesorica biologije Prve bošnjačke gimnazije, Alma Džambegović, je dala zadatak učenicima prvih razreda da naprave prezentaciju o nasljednoj bolesti po svom izboru. Učenica Hatidža Šeko je dobila ideju da napravi prezentaciju o buloznoj epidermolizi, s obzirom da je imala određeno znanje o toj bolesti, a o kojoj se veoma malo zna i o kojoj je veoma malo upoznata i šira javnost. Željela je proširiti vlastito znanje o Djeci leptirima, ali i da o tome upozna svoje drugove u razredu. Istraživala je o ovoj bolesti putem interneta, a također je kontaktirala predsjednicu Udruženja Debra BiH za podrobnije informacije. Nakon održane prezentacije u svom razredu, javila joj se ideja da uz pomoć svoje profesorice realizira projekt koji bi sadržavao održavanje prezentacija i u drugim odjeljenjima u školi, ali i da cilj tog projekta, pored upoznavanja sa bolesti, bude prikupljanje materijalnih sredstava za Udruženje Debra BiH. Profesorica Džambegović je zamišljene ideje predstavila Upravi Prve bošnjačke gimnazije, a onda se zajedničkim snagama krenulo se u realiziranje istog. Učenica Hatidža Šeko je održala pet prezentacija, u prvim razredima i u trećem razredu (prirodni smjer). Prezentacijama je prisustvovalo preko 100 učenika. Školska uprava je odobrila projekt prikupljanja novca u periodu od 15. do 30. aprila. Prema riječima Hatidže Šeko, broj učenika i profesora koji su se odazvali na ovaj projekt je mnogo veći od očekivanog i Hatidža iskazuje lično zadovoljstvo zbog takvog ishoda. „Kada sam tek počela, nisam mislila da ću prezentaciju održati dalje od mog odjeljenja, ali, uz podršku profesorice Alme Džanbegović, uključena je cijela škola.“ – kaže Hatidža.

O provedbi ovog, hvale vrijednog, projekta bila je upoznata i predsjednica Udruženja. Na poziv profesorice Alme i učenice Hatidže, predsjednica je 23. aprila posjetila školu i održala još jednu prezentaciju o Djeci leptirima. Nakon prezentacije, učenici su imali priliku da postavljaju pitanja koja su ih interesirala vezano za Djecu leptire.

Završni dio ovog projekta je rezultirao uplatom donacije u iznosu od 665,00 KM na račun Debra BiH.
Iz ovog primjera je vidljivo koliko naši mladi mogu doprinijeti našem društvu uz pomoć i usmjeravanje odraslih. Bez obzira na trenutnu situaciju i nebrigu naše države za tako ranjive kategorije društva kao što su Djeca leptiri, ipak smatramo da uz naše mlade Djeca leptiri nikada neće biti zaboravljena.

Udruženje Debra BiH i svi njihovi članovi se toplo zahvaljuju: prof. Almi Džambegović, učenici Hatidži Šeko, Upravi Prve bošnjačke gimnazije i svim učenicima i njihovim roditeljima koji su iskazali podršku Djeci leptirima.

Share this story!